[Tutorial] Filezilla Server FTP - windows

Închis
Fondator
Mesaje: 783
Membru din: Lun Noi 19, 2018 1:02 pm
Localitate: Tineretului
Contact:

[Tutorial] Filezilla Server FTP - windows

Mesaj de CreaTioN » Lun Noi 19, 2018 8:28 pm

[Tutorial] Filezilla Server FTP - windows
Site oficial: http://filezilla-project.org/

Link download: http://filezilla-project.org/download.php?type=server

Versiune: 0.9.36

Ruleaza pe: 2000, XP si Vista (rog pe cineva sa il incerce si pe win7)

FTP = File Transfer Protocol (Protocol pentru Transfer de Fisiere)

Ce face mai exact? Iti "transforma" PC-ul intr-un server FTP si poti sa il folosesti (tu si celor carora le dai acces) ca sa download-ezi de pe el sau ca sa upload-ezi.

Care vrea mai multe detalii despre FTP sa caute pe google.com sau wikipedia.org.

Tutorialul asta se adreseaza in general celor care NU au IP dinamic deoarece conectarea la server se va face prin IP (se poate face si prin DNS folosind diverse metode gratis care actualizeaza automat IP-ul la DNS daca vrei sa utilizezi un server FTP pe un PC cu IP dinamic, dar asta e alt tutorial) in 2 moduri. Ambele moduri vor fi explicate la sfarsit.

Pasii care trebuie urmati

1. Download-eaza FileZilla Server

2. Instaleaza-l oriunde

- Da I Agree

- Sa ai Source Code debifat ca nu te intereseaza codul sursa

- Alege locul unde sa se instaleze

- Selecteaza Install as service, started with Windows daca vrei sa porneasca atutomat sau ... started manually daca nu vrei sa porneasca automat

- Poti alege un port intre 1 si 65535, dar lasa-l cum e (nu conteaza)

- Sa fie selectat Start server ...

- In functie de ce ai selectat la Install as service ... este bine sa selectezi si cum sa porneasca interfata: automat sau manual, desi poti folosi serverul si fara sa fie aprinsa interfata.

- Sa fie selectat Start interface ...

Dupa ce se instaleaza o sa apara o fereastra cu Connect to Server. Lasa IP-ul 127.0.0.1 sau scrie localhost.

Acum apasa tabul Edit Settings.

De aici poti sa schimbi setarile serverului, de exemplu portul pe care se vor conecta userii (standard e 21), cati useri sa se poata conecta, limita de viteza, ban-uri, etc.

Dupa ce faci ce setari vrei du-te la Edit Users.

La General in dreapta apasa Add. Scrie numele. Ai adaugat un user.

Pe mijloc la Account Settings poti sa dezactivezi/activezi contul si poti (e cam obligatoriu) sa pui parola la user. Daca selectezi Bypass userlimit ..., user-ul respectiv va putea "trece peste" limita de useri setat la Settings. SSL nu va intereseaza.

Selecteaza acum Shared folders. Apasa Add, selectezi la ce foldere sa aiba acces respectivul user. Putin mai la dreapta ai permisiunile user-ului pe acele foldere. Sa poata citi, scrie, sterge fisierele si sa poata crea, sterge foldere.

Detaliez putin pasul asta cu adaugarea folderelor:

Daca adaugi un singur folder nu e nicio problema, dar daca adaugi 2 sau mai multe si nu faci ce trebuie nu o sa le vezi.

Sa zicem ca ai selectat 3 foldere din D:\ iso, filme, muzica.

Selectezi iso si apesi pe Set as home dir. Acum folderul iso si fisierele/folderele din el se vor vedea cand intri pe server.

Ca si folderele filme, muzica sa se vada trebuie sa le adaugi alias-uri. Mouse 2 pe folder si selecteaza Edit aliases. Alias-ul trebuie adaugat de forma locatie folder principal\alias. De exemplu folderul principal la noi e iso care se afla in D:\. Alias-ul la folderul filme va fi: D:\iso\filme. Folderul filme va fi vazut ca un subfolder al lui iso. La fel va fi si cu muzica.

Cam asta e basic-ul. Daca vrei mai mult documenteaza-te.

Cum sa te conectezi la server

Ziceam la inceput ca sunt 2 metode de conectare, eu o prefer pe a 2-a.

1. Te poti conecta la server prin orice bowser scriind in bara de adrese ftp://xyz.xyz.xyz unde xxx = IP/DNS. O sa apara o fereastra unde trebuie bagat user-ul si parola. Daca folosesti Firefox nu o sa poti upload-a fisiere pe FTP (desi parca sunt niste addon-uri) doar download-a. Pe IE6 merge sa si upload-ezi. Celelalte browsere nu le-am testat.

2. Prin intermediul unui client FTP. Sunt multe cliente FTP gratis, pe bani, dar aici o sa ma limitez la Filezilla Client.

Download link: http://filezilla-project.org/download.php?type=client

Download-eaza filezila win32-setup.exe. Instaleaza-l unde vrei si deschide-l.

La Host pui IP(fara ftp://) sau DNS. La Username pui user-ul creat, iar la Password pui parola. La Port lasi liber daca portul e 21, daca ai schimbat port-ul trebuie sa-l adaugi acolo. Apesi enter (sau Quickconnect) si aia e. Pentru upload/download: drag and drop.

Extra

Ca sa pornesti serverul te duci in C:\Program Files\FileZilla Server si dai dublu click pe FileZilla server.exe si selectezi Yes la intrebarea Start Server?

Ca sa opresti serverul faci la fel ca mai sus, numai ca intrebarea va fi Stop Server?

Ziceam mai sus ca serverul FTP merge si fara interfata. FileZilla Server Interface.exe este doar ca sa vedeti cine se conecteaza, ce download-eaza/upload-eaza, sa mai faci un user, o setare. Deci sa fii atent sa nu zici ca daca inchizi interfata se opreste si serverul. Serverul se vede doar la procese in task manager.

Daca faci user fara parola sa nu ii dai perimsiune decat de citit. Altfel dai peste unu care iti sterge fisierele.

Care are XAMPP instalat are si FileZilla Server setarile, modul de lucur e identic.
Signature
:wlc
Închis

Înapoi la “Tutoriale”