Jump to content

Welcome to CsTineretului.Ro @ Since 2016 !
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

[NEWS] nVidia lanseaza GeForce GTX 750 si GTX 750 Ti


 • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1
OFFLINE   iProfessional

iProfessional

  Newbie

 • 164 posts
 • Gender:Male
 • LocationBraila
 • Joc preferat:CS 1.6
 • Detinator Server CS:nu
Au trecut doi ani de cand nVidia a lansat prima placa video cu arhitectura Kepler, GeForce GTX 680. Era timpul pentru o schimbare. Si aceasta a sosit, sub forma noii arhitecturi Maxwell, lansata azi de nVidia. Insa acest eveniment este ceva mai special, mai aparte fata de lansarile cu care ne-a obisnuit producatorul de GPU-uri.
 
Pentru ca tinta nu mai este desktop-ul si performanta, ci mobilitatea si consumul redus. Si din aceasta cauza, nu vedem azi placi video high end, ca de fiecare data pana acum, ci modele low end. Mai mult, nici procesul tehnologic nu a fost schimbat de la cel de 28 nm, TSMC neavand ceva nou viabil. Sa vedem ce le-a iesit.
 
Cum spuneam, Maxwell se concentreaza pe performanta la consum electric redus (performance per watt), aspect pe care nVidia se lauda ca l-a dublat fata de Kepler. Ceea ce probabil n-a fost simplu, avand in vedere ca Maxwell este doar o evolutie a arhitecturii precedente, nu ceva radical nou.
nVidia_Maxwell_vs_Kepler.jpg
 
Pentru asta nVidia a renuntat la o parte din elementele comune, distribuindu-le unitatilor functionale. Ceea ce in mare scade performanta putin, dar scade consumul si mai mult. Si avand un consum redus, performanta poate fi compensata prin includerea a mai multor unitati, sau prin cresterea suplimentara a frecventelor.
 
Astfel, un Stream Multiprocessor are acum 128 Stream Processors (in loc de 192), iar ca resurse comune au ramas numai unitatile de texturare si unitatile CUDA FP64. Totdata, s-a lucrat si la ameliorarea IPC-ului, spre eliminarea timpilor morti. Iar controller-ul de memorie a fost partial degrefat de o memorie cacle L2 mult mai mare, de 2 MB, care rezolva o parte din treaba.
nVidia_GeForce_GTX_750_Ti_diagram.jpg
 
Si nu in ultimul rand nVidia a reusit sa compacteze mai multi tranzistori pe unitatea de suprafata in Maxwell. Insa in rest, la nivel de facilitati, noul GPU nu s-a schimbat prea mult. El este in continuare compatibil doar DirectX 11 si OpenGL 4.4, plus V-Sync adaptiv, G-Sync, PhysX, CUDA, 3D Vision Surround, TXAA si Boost 2.0.
 
Doar motorul de codare / decodare video nVenc a fost ameliorat. Acesta ofera codari de 1.5 – 2 ori mai rapide, si decodari de 8 – 10 ori mai eficiente. Doar H.265 nu este complet suportat, acest codec fiind partial decodat hardware.
 
Si acum sa revenim la GM107, primul GPU din generatia Maxwell. Dupa cum v-ati dat seama, el se adreseaza segmentului low end. Un model high end probabil nu era fezabil pe 28 nm, iar nVidia a decis sa nu mai astepte si sa atace, aducand acest chip ce va fi vandut in volume mari, atat in lumea desktop, cat si in cea mobila si cea server.
 
El inglobeaza 1.87 miliarde de tranzistori, intr-o suprafata de 148 mm2. Azi insa GM107 este folosit la doua placi desktop, GeForce GTX 750 si GTX 750 Ti. Acestea, desi au la baza o arhitectura complet noua, nu fac parte dintr-o noua generatie, ci sunt lansate in actuala serie 700. Ultima este si versiunea completa, cu cinci Stream Multiprocessors ce cumuleaza 640 Stream Processors, 16 ROP-uri si 40 unitati de texturare.
 
Frecventa nominala a GPU-ului este de 1020 MHz, insa prin Boost poate fi urcata pana la 1085 MHz. GPU-ul lucreaza cu 2 GB memorie GDDR5 la 5400 MHz pe 128 bits. Iar consumul electric este impresionant, de doar 60 W. Asta pentru o putere de procesare de putin peste 1.3 TFLOPS.
nVidia_GeForce_GTX_750_Ti.jpg
 
GeForce GTX 750 pe de alta parte are active numai patru Stream Multiprocessor, adica 512 Stream Processors, tot 16 ROP-uri dar 32 unitati de texturare. Frecventele GPU-ului ramane neschimbate: 1020 MHz normal, cu 1085 MHz la Boost. Dar memoria se schimba, GTX 750 avand 1 GB GDDR5 la 5000 MHz pe 128 bits. Consumul electric scade si el, la 55 W, iar puterea de procesare la 1.04 TFLOPS.
 
Deci placile, ce au o lungime de 145 mm (5.7″) nu au nevoie de conector electric suplimentar, ocupa un singur slot, si la o adica pot fi racite si pasiv. Iar ca iesiri aduc doua DVI-uri si un miniHDMI.
 
Ca si pret si pozitionare pe piata, GTX 750 Ti vine la 150 $, si este menita sa inlocuiasca modelul GTX 650 Ti Boost, insa este cu 8 procente sub ea din punct de vedere al performantei, si are un deficit de 16 – 19 % fata de Radeon R7 265. Macar peste R7 260X este cu 13%, dar nu se bate cu ea. Iar GTX 750 vine in locul lui GTX 650 Ti la 120 $, si in general este mai rapida, dar pierde cu 10 % in fata unei Radeon R7 260X (acelasi pret de 120 $).
 
Totusi cu overclocking-ul se mai remediaza situatia. Cele doua placi sunt insa limitate la nivel de TDP, si din aceasta cauza maximul este cat ne permite tehnologia: 1150 MHz normal si Boost de 1300 MHz. Iar memoria se opreste la putin peste 6500 MHz. Review-uri complete puteti citi la AnandTech, TechPowerUp, PCPerspective si Lab501.
 
La noi, GTX 750 pleaca de la 580 lei, in timp ce GTX 750 Ti este minim 700 lei.
nVidia_GeForce_GTX_750.jpg

 


 • malyki, JohnatanCop, MichaelMeeni and 1 other like this

#2
OFFLINE   JohnatanCop

JohnatanCop

  Newbie

 • 1 posts
 • Gender:Male
 • Joc preferat:FIFA
Nvidia released a new driver for the GTX 590 This driver adds support for the new GeForce GTX 590 dual-GPU graphics card, including support for Quad SLI when paired with a second GeForce GTX 590 card.
 • robseen. ™ likes this
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users